Maailmanloppu tulee oletko valmis

Maailmanloppu tulee, enkä nyt tarkoita ilmastonmuutosta enkä muitakaan salaliittoteorioita. Maailmanlopulla tarkoitan tulevaa pörssiromahdusta, jota nyt suomalainenkin valtakunnallinen vasemmistomedia on alkanut rummuttamaan. Jenkkien isoin pörssi-indeksi ei ole laskenut vielä edes 10% kun suomalainen vastuullinen paskamedia jo alkaa edesvastuuttomasti pelottelemaan ihmisiä. Eräs Suomen isoin mutta samalla myös huonoin päivälehti suorastaan copy-pastetti kansainvälisestä mediasta erän maailmanlopun ennustajan synkät tulevaisuuden näyt. Jutussa puhuttiin “superkuplan” puhkeamisesta ja USA:n historiansa suurimmasta varallisuuden alaskirjauksesta. Tällaisen synkän arvion heitti medialle brittiläisen varainhoitoyhtiö GMO:n perustaja Jeremy Grantham. Hän vertaa ihan pian poksahtelevaa superkuplaa aiempiin pörssiromahduksiin, jotka olivat mm. 1929 pikku romahdus, 2000-luvun IT-kuplan puhkeaminen ja 2008-finanssikriisin puhkeaminen. Grantham varoittelee, että nykyisen pörssikuplan puhkeaminen voisi johtaa USA:n historiansa suurimpaan varallisuuden arvonalenemiseen. Tällä hän viittaa siihen, että USA:ssa eri omaisuusluokkien arvosta voisi haihtua pieruna saharaan jopa 35 000 miljardia dollaria. Se on paljon rahaa se. Sillä saisi nyt ainakin just ja just yhden sote-maakuntamallin rahoitettua Suomeen yhdeksi vuodeksi.

Granthamin kaikista ennusteluista mielenkiintoisin oli viittaus S&P-indeksiin. Grantham nimittäin arvioi, että S&P 500-indeksi laskisi nykyisestä 4500 pisteestä jonnekin 2500 piteeseen, eli lähimain sinne missä oli kevään 2020 korona pohjat. Mielenkiintoinen arvio, jonka kuka tahansa on voinut vetää hatusta. Perusteluja tälle 2500 pisteelle ei tietenkään löydy, koska se on vaan hyvä arvaus. Muistan kun me kans lapsena leikittiin arvausleikkiä. Siitä on näköjään joku saanut itselleen ihan hyväpalkkaisen ammatin, saa ihan aikuisten oikeasti arvailla ja arvata. Ja sitä puppua ihmiset vielä uskovat ja maksavat siitä.

Noh, oli Granthamin jorinoissa ihan faktaakin ripaus mukana. Grantham nimittäin syytti nykyisen superkuplan muodostumisesta FED-keskuspankkia ja muiden maiden keskuspankkeja, jotka harjoittivat liian löysää rahapolitiikkaa aivan liian pitkään. Finanssikriisin jälkeen 2008 keskuspankit ovat elvyttäneet, tulostaneet isoja seteleitä 24h ja koodanneet ykkösinä ja nollina rahaa bittiavaruuteen, vaikka sille ei ollut mitään käytännön tarvetta pitkään aikaan. Näin on yli vuosikymmenen aikana syntynyt kupla, jossa elvytysrahat ovat valuneet osakemarkkinoille, nostaen samalla pörssikursseja ja indeksejä uusiin huippuihin. Itse pörssiyhtiöiden tulokset eivät ole kasvaneet vuosien mittaan samalla kulmakertoimella kuin pörssikurssit. Granthamin mukaan pörssikupla tulee poksahtamaan viimeistään silloin, kun keskuspankit joutuvat luopumaan elvyttävästä rahapolitiikasta ja nostamaan korkoja. FED alkaa myös kaiken tämän lisäksi pienentämään tasettaan, eli myymään ostamiaan velkakirjoja. FED on ollut ylivoimaisesti isoin velkakirjojen ostaja markkinoilla ja tiettyinä ajanhetkinä se on ollut ainut velkakirjojen ostaja. Kuka niitä velkakirjoja sitten jatkossa markkinoilta ostaa, sitä ei edes Grantham pystynyt vielä arvaamaan. Eli käytännössä se tarkoittaa selkokielellä sitä, että FED:n taseessa olevaa paskaa ei halua ostaa kukaan millään hinnalla. Ja lopputulema tästä on se, että FED joutuu jatkamaan velkakirjojen ostoa ennemmin tai myöhemmin. Eli takaisin lähtöruutuun kulkematta vankilan kautta.

Linkki Granthamin alkuperäiseen maailmanlopun ennustukseen.

Mä missasin 2020 kevään korona dipin, mutta nyt näyttää siltä että uusi ostomahdollisuus on aivan nurkan takana, ainakin jos maailmanlopun ennustajia on uskomista. Viimeistään keväällä nähdään mitä tapahtuu markkinoilla, kun FED lopettaa arvopaperiostot kokonaan (ehkä vain hetkeksi) ja nostaa korkoa. Voi tulla monelle sijoittajalle kaamee krapula yli 10 vuotta kestäneen FED-dokaamisen jälkeen kun portsari ottaa niska-perse otteella kiinni ja heittää sijoittajan kadulle ohi ajavan bussin alle.

Lisättäköön vielä tähän loppuun, että asiantuntijat ja arvailijat ennustavat, että euroalueen inflaatio tulee putoamaan nykyisestä kohti 2% tasoa ja että EKP:n jaktaa elvyttävää rahapolitiikkaa.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s