20 vuotta sitten tapahtui virhe

Jonnet eivät ehkä muista, mutta tasan 20 vuotta sitten eli uudenvuoden yönä 1.1.2002 Suomi hyppäsi tuntemattomaan, kun se luopui markasta ja otti eurot käyttöön. Tuulipukukansa jonotti Suomen Pankin edessä uutta valuuttaa kuin jotakin ihmelääkettä. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Kaikki halusivat olla ensimmäisiä, joilla on mahtavia euroja taskussa. Muistaakseni myös Kreikka taisi ottaa samaan aikaan euron käyttöön. Ja siitähän tulikin varsinainen menestystarina, etenkin Kreikassa. Niitä Kreikan velkoja saavat maksaa vielä Suomen seuraavat 3 jälkipolvea. Palatakseni vielä ajassa taaksepäin, niin 20 vuotta sitten elämä oli muutenkin hieman erilaista ja jollakin tavalla parempaa. Suomi oli vielä silloin Pisa-tulokissa maailman kärkeä ja suomalaisesta koulutuksesta oltiin kovaa vauhtia tekemässä vientituotetta. Nyt Suomi on tippunut Pisa-tuloksissa maailman häntäpäähän eikä kukaan tiedä miksi, tai ei uskalla sanoa sitä syytä ääneen. 20 vuotta sitten ei ilmastonmuutos ollut vielä lyönyt itseään läpi valtamediassa. Vihreät ja greenpeace vastustivat silloin ydinvoimaa ja kahlitsivat etenkin Saksassa itseään rautateiden kiskoihin ja puiden oksiin. Nyt nämä samat vihreät ovat huutamassa kurkku punaisena ydinvoiman puolesta, koska se on niin hyvää ja vihreää nykyään. 20 vuodessa ehtii näköjään moni asiaa muuttua, joskaan radioaktiivinen ydinjäte ei siinä ajassa ehdi puoliintua, mutta vihreiden takki ehtii kyllä kääntyä niin että napit lentää. Mainittakoon vielä, että 20 vuotta sitten tultiin kouluun ja töihin flunssaisina eikä siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Myöskään päivystävää feminismiä ei oltu vielä keksitty ja meillä oli vielä silloin 2 sukupuolta – mies ja nainen. Nyt 2022 sukupuolia on jo ainakin 10 ja lisää on tulossa ennen vuosikymmenen vaihdetta. Myös journalismin taso oli 20 vuotta sitten parempaa, joskin pinnan alla kuohui myrkyn vihreä väri. Silloin 2002 ei ollut vielä Facebookia ja Twitteriä, jonne äärivasemmisto ja vihreät olisi voineet oksentaa vihapuhetta.

90 euroa suoraan työmiehen rintataskuun.

20 vuotta on kulunut ja mitään hyvää euro ei ole ainakaan Suomelle tuonut. Näin vastaavat tavalliset töissä käyvät veronmaksajat. Joitakin vuosia sitten Perussuomalaiset halusivat euro-eroa, samaan aikaan kun Britit saivat oman itsenäisyytensä takaisin Brexitin kautta. Silloin mediassa maalattiin kaikkia Perussuomalaisia pölhöpopulisteiksi ja tolloiksi. Euro oli kuulemma parasta mitä Suomelle oli koskaan tapahtunut. Nyt 2022 ääni kellossa on muuttunut. Jopa jotkut taloustieteen professorit ovat uskaltautuneet omalla kasvolla tulemaan julkisuuteen sanomaan, että eurosta ei ole ollut suomelle paskaakaan hyötyä – pikemminkin päinvastoin. Talouden matolukuja yhteen laskeneet ekonomit ovat myös uskaltaneet tunnustaa sen faktan nyt ääneen, että eurosta ei ole ollut pelkästään hyötyä, kuten meille on aiemmin valehdeltu. Jotkut ekonomit ovat jopa sanoneet, että eurosta on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Haittapuoli on tietenkin se, että omasta valuutasta luopuminen tarkoitti silloin myös devalvaatiosta luopumista, jolla pidettiin yllä Suomen teollisuuden kilpailukykyä. Etenkin Suomelle tärkeän puuteollisuuden ja Venäjän kaupan ongelmat oltaisiin voitu ratkaista devalvaatiolla. Etenkin EU:n pakotteista johtuvat Venäjän viennin vaikeudet ovat sattunut erityisen paljon Suomen talouteen. Oman markan devalvaation kanssa oltaisiin nyt oltu paremmassa asemassa kuin eurossa. Eurosta hyötyjiä ovat olleet lähinnä pieni joukko pieniä yrityksiä, jotka vievät tavaraa muihin euromaihin. Eli suuret suomalaiset yritykset ovat kärsineet ja pienet yritykset hyötyneet eurosta. Esimerkkinä tästä: Markka-aikaan kahvikupin sai femmalla, nyt kahvi maksaa 2,50 eli 15 vanhaa markkaa. Valitettavasti suomalainen paperiteollisuus ei pysty samanlaista hinnankorotusta siirtämään omiin lopputuotteisiin samalla tavalla kuin torin laidalla sijaitseva kahvilayrittäjä. Eli iso teollisuus kärsii ja pienet hyötyy eurosta.

Euro on ollut menestystarina, etenkin Kreikassa

Euron käyttöönotto Suomessa on myös tarkoittanut yhtä askelta lähemmäksi liittovaltiokehitystä, jossa kaikilla on sama raha ja samat velat.

Advertisement

One thought on “20 vuotta sitten tapahtui virhe

  1. Juu, markka ja Suomen itsenäisyys vedettiin vessanpöntöstä alas 20 vuotta sitten. Ihan hyvä kirjoitus, mutta unohdit teksissä mainita että 20 vuotta sitten oli vielä Suomessa sananvapaus, eli ihmiset uskalsivat sanoa mielipiteensä. Nyt mielipidepoliisina toimii pieni mutta äänekäs vasemmistoporukka, joka uhkailee, wokettaa ja canceloi kaikkia ja kaikkea jotka ovat heidän kanssa eri mieltä.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s