Relais Group osakeanti

Uusin Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle  listautuja Relais keskeytti osakeannin perjantaina, tosin aika myöhään. Osakeanti oli ylimerkintätilanteessa mahdollista keskeyttää aikaisintaan perjantaina klo 16:00. Merkintäaika päättyi perjantaina vasta myöhään illalla klo 21:20, josta tuli myös virallinen tiedoite. Moni antiin osallistunut ehti jo perjantaina pyyhkiä kylmää hikeaä otsalta koko iltapäivän ajan, kun tiedotetta ylimerkinnästä ei tullutkaan klo 16:00. En tiedä mitkä ovat taustasyyt, mutta tuntuu siltä että osakeannin merkintä on merkitty täyteen ja nippanappa pikkasen yli, eli kaikki saavat sen mitä merkkasivat yleisöannissa. Yleensä yleisöanneissa on tapana merkata suurempi määrä osakkeita, kuin mitä oikeasti on halukas ottamaan vastaan, koska ylimerkintätilanteessa osakkeita saa vain murto-osan siitä, mitä on alunperin merkannut. Tästä on hyvänä esimerkkinä Admicomin yleisöanti, joka oli tosi suosittu ja josta tuli moninkertainen ylimerkintä. Kuitenkin tässä Relaisin tapauksessa kaikki tulevat saamaan sen määrän, mitä merkkasivat. Ja se tulee aiheuttamaan myyntipainetta ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä. Kaikki kun haluavat päästä niistä ylimääräisistä lapuista eroon ja merkintähinta 7,40 tulee olemaan kovassa paineessa alaspäin. Tullaanko näkemään 6 alkava hinta jopa avauspäivänä, se jää nähtäväksi.

Relais IPO

Relais IPO

Mitä tulee itse firmaan, niin oman analyysin perusteella miinuslista on tavattoman pitkä. Ensinnäkin, Ruotsin toiminnot ovat vähintäänkin epäilyttävät, siellä on muhimassa jotain hapanta ja voi tulla jopa tulosvaroitusta sieltä suunnasta. Huzellsin yrityskauppa ei olekaan mennyt ihan putkeen ja nyt on havaittavissa pieniä volyymiongelmia.  Eli varaosien kysyntä sakkaa Ruotsissa jostain syystä. Nähtäväksi jää saako Relaisin johtoryhmä tämän ikävän volyymi-vuodon tukittua niin, että tästä selvittäisiin vain kastuvin varpain. Joka tapauksessa, tämä on myrkkyä.

Seuraava Relaisin miinus on liiketoimintaympäristö. Varaosa- ja tukkuliiketoiminta ei kasva juuri ollenkaan. Se ei paljon lohduta osakkeen omistajaa, että liikkumisen tarve ei vähene tulevaisuudessa mihinkään, jos orgaaninen liiketoiminta junnaa paikallaan. Tähän on lääke ja se on kasvaminen markkinoita nopeammin yritysostoja tekemällä. Silloin, kun liiketoiminta perustuu yritysostoihin, niin se on aina hyvin riskialtista. Kilpailevia yrityksiä on varmasti kiva ostella pois markkinoilta, mutta niiden toimintojen integrointi onkin sitten monimutkaisempaa. Aina asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu ja välillä voi tulla hapanta.

Huonoista hankinnoista ja yrityskaupoista hyvä esimerkki on Relaisin ruotsalainen kilpailija Mekonomen, jonka kurssi on tullut reippaasti alaspäin epäonnistuneiden yritysostojen jälkeen. Markkinat eivät todellakaan luota enää kyseiseen firmaan, jonka liiketoiminta-ajureina ovat olleet tähän mennessä kasvaminen yritysostoilla. Toki Mekonomen on Relaisia suurempi toimija ja sen liiketoiminta on monipuolisempaa, mutta ongelmat yritysostoissa ovat ajaneet yhtiön pienimuotoiseen kriisiin ja se on myös kumuloitunut osakekurssiin.

Mielestäni Relais ei ole ottanut tarpeeksi vakavasti huomioon puolalaisia kilpailijoita, jotka toimivat samalla tukkumarkkinalla Relaisin kanssa. Puolalaiset ottavat markkinaosuuksia hinnalla. Puolalaiset osatavat samaa tavaraa kuin Relais, mutta myyvät eteenpäin halvemmalla. Korjaamot ja kaupat ostavat tietenkin sieltä, mistä saa halvemmalla. Sitten kun ensimmäinen merkittävä puolalainen tukkuri tulee skandinavian markkinoille, voi tulla joillekin kovalla katteella myyville firmoille hätä housuun. Tämä on myrkkyä Relaisille.

Sitten kun autonvalmistajat alkavat keskittää varaosaliiketoimintaa ja tukkukauppaa itselleen, tämä olisi Relaisin kaltaiselle maahantuojalle ja tukkurille pahinta myrkkyä.

Ja mitä tulee Relaisin yhtiöesittelyihin, niin osa paikalla olijoista nukkui salissa ja tyhjiä penkkejä oli kuin Dohan yleisurheilun MM-kisoissa. Väki myös haihtui yhtiöesittelyn jälkeen nopeasti pois tapahtumapaikalta eikä kukaan juurikaan osoittanut mielenkiintoa mennä juttelemaan yhtiön johtoryhmän jäsenten kanssa. Esimerkiksi Admicomin yhtiöesittelyssä yleisö oli huomattavasti kiinnostuneempi yhtiöstä ja koko ajan oli joku kahiseva tuulipuku nykimässä toimarin hihaa.

Lopuksi vielä yhteenvetona ja itselleni muistutuksena se, että kaikella todennäköisyydellä antihinnan kurssi 7,40 tulee tippumaan torstain (17.10.2019) avauksessa. Pikavoittojen lunastamisen mahdollisuudet tästä lapusta todella ohuet. Itse saatan ostaa Relaisin osaketta, jos tippuu sinne 6 tai 5 euron tuntumaan. 5 eurolla olen valmis ottamaan pienen ripakopallisen tätä piiloriskistä pelikuponkia ja jännittämään sitten Ruostin ja Puolan riskien toteutumista.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s