Taskulämpimiä talousuutisia

En yleensä katso uutisia, koska uutisten seuraaminen on varmin tapa pilata hyvin alkanut päivä. Esimerkiksi en halua lukea lehdestä enkä katsoa telkkarista missä on taas joku ajanut rekalla ihmisjoukkoon tai missä on raiskaajille jaettu sakkorangaistuksia törkeästä teosta. No mutta eilen tiistaina kuitenkin katsoin ihan läpällä ylen klo 18 uutiset siinä bissettelyn ja lossittelut lomassa. Uutisissa kerrottiin sijoitusalan ammattilaisten povaavan pörssikurssien nousun jatkumista. Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH ylitti hetkellisesti 10 000 pisteen rajan männä viikolla. OMXH on sittemmin lasketellut alle kymppitonnin ja jolkottelee siinä 9700 pisteen tuntumassa. Edellisen kerran pörssinousu päättyi 12 000 pisteeseen, josta se lähti rajuun laskuun 10 vuotta sitten subprime kuplan puhjettua USA:ssa. Uutisissa haastateltiin Nordean päästrategi Lippo Suomista ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeriä.

 

OMX-Helsinki-10-vuotta

Liimaa, komisario Palmu!

10 000 pisteen rajaa pidetään jostakin syystä maagisena rajana. Minulle se on vain numeroita, kuten ikä tai pankkitilin saldo. Mutta kait se pörssikurssien nousu kertoo jollakin tavalla että taloudella menee hyvin. Siihen kun vielä lisätään matala korkotaso, niin ei ole ihme kymppikerho paukkuu. Sijoitusalan ammattilaiset povaavat pitkän aikavälin nousut jatkuvan, koska näköpiirissä ei ole sellaisia uhkia, jotka voivat talousnousua horjuttaa. Milloin kuullaan taas se kuuluisa mantra: ”Talouskasvu on aivan nurkan takana”. En nyt kuitenkaan muista kuka ton aivopierun alun perin pääsi suustaan, oliko joku poliitikko vai Putous sketsihahmo. Oli kuka oli mut nyt sitä talouskasvun rimpsua taas hoilataan. Yli 300 000 työtöntä voivat olla tästä asiasta eri mieltä, minä mukaan lukien.

Talousnousun kuumemittarina voidaan pitää esimerkiksi yritysjärjestelyjä ja pörssilistautumisia, joissa tuulipukukansa jonottaa räntäsateessa ostamaan uusia pörssi-lottolappuja. Pörssisäätiön toimitusjohtaja Lounasmeri kuvaa tämän hetken markkinaa lämpimäksi. Lounasmerin mukaan taskulämmin kurssikehitys ei ole vielä välttämättä jo loppuvaiheessa, mutta hänen mukaan emme myöskään ole enää kurssikehityksen alkuvaiheessa. Eli viimeinen loppusuora on jo näkyvissä ja kansa hurraa katsomossa. Nordean päästrategi Lippo Suominen heittää lisää löylyä tulikuumille kiville ja toteaa ylen uutisille, että nyt on tultu syvästä kuopasta ylöspäin viimeiset 8 vuotta. Hän vertaa tämänhetkistä pörssinousua pisimpään nousukauteen, joka kesti 13 vuotta 1987-2000. Hänen sanojensa mukaan kurssien pitää nousta vielä 5 vuotta, jotta tehtäisiin uusi ennätys nousuputkessa. Silloin myös todennäköisesti ylitetään edellisen nousun huippulukemat 12 000 pistettä. Eli voidaanko sanoa että olemme nyt enemmän talouden ja pörssin kurssikehityksen loppuvaiheessa kuin alkuvaiheessa. Joten tulemme näkemään lisää äkkirikastumisen toivossa jonottavaa tuulipukukansaa räntäsateessa, minä mukaan lukien.

Kun talousnousun ”virallisena” kuumemittarina voidaan pitää pörssilistautumisia, niin epävirallisena pörssihuuman huippuna on pidetty sitä, kun taksikuskit ovat alkaneet jakaa sijoitusvinkkejä matkustajille. Joskus aikaisemmassa elämässä kun olin töissä ja matkustin taksilla, sain jonkun verran sijoitusvinkkejä taksikuskeilta. TJ Group oli silloin kova sana. Muistan myös taksin takapenkiltä kuulleeni sellaisesta kuumasta firmasta kuin Stonesoft. Opiskelijan kesätyötuloilla laitoin laput sisään. Rahat meni mutta henki jäi.

Salkku 300 miinuksella. Talouskasvu ei ainakaan minun salkussani näy muuten kuin miinusmerkkisenä kehityksenä. Uusimpana tulokkaana salkkuun WSR. Ehkä huono ostos, kun USA:ssa on nyt “death of retail” myyntipaniikki päällä REIT:ssä. Kysymys: Miten tehdä pieni omaisuus osakesijoituksella? Vastaus: Aloittaa se suurella omaisuudella!

Kuka tai mikä on aivan nurkan takana? Missä ovat Rytsölän veljekset ja keltainen lambo? Mitä kouluja pitää käydä että pääsee päästrategiksi?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s