20 vuotta tuhoisasta WTC terrori-iskusta

Syyskuun 11. päivän terrorihyökkäyksestä on kulunut lauantaina 20 vuotta, kun 19 terroristia kaappasivat 4 matkustajalentokonetta ja lensivät niillä World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa sekä puolustusministeriö Pentagonin rakennukseen Washingtonissa. Neljäs koneista putosi maahan Pennsylvaniassa matkustajien hyökättyä lentokoneen kaapanneiden terroristien kimppuun. Kello 8.46 paikallista aikaa ensimmäinen matkustajalentokone iskeytyi World Trade Centerin 110-kerroksiseen pohjoistorniin. Moni luuli aluksi tapahtunutta onnettomuudeksi, kuten myös silloinen presidentti George W. Bush. Terroristien kaappaama toinen matkustajalentokone lensi päin WTC etelätornia 17 minuuttia myöhemmin. Tämän jälkeen tuli viranomaisilta varmistettua tietoa siitä, että kyseessä ei ollut onnettomuus, vaan ääri-islamistinen terrori-isku. Reilun tunnin päästä iskuista 110-kerroksiset tornit romahtivat. Paikallista aikaa kello 09:37 kolmas lentokone syöksyy päin puolustusministeriö Pentagonin rakennusta Washingtonissa. Rakennuksen länsisiipi tuhoutui. Koko USA:n ilmatila suljettiin kello 9.45, mutta silloin neljäs kaapattu lentokone oli vielä ilmassa. Neljäs kaapattu matkustajakone syöksyy kello 10:03 pellolle Pennsylvanian osavaltiossa. Terroristien suunnitelma iskeä Washingtonissa Yhdysvaltain kongressitaloon epäonnistui, kun koneessa olleet matkustajat tekivät vastarintaa terroristeille. Kaikki kyydissä olleet 44 ihmistä kuolivat lentokoneen pudottua maahan Shanksvillessä Pennsylvaniassa. Neljännen lentokoneen tapahtumista on tehty myös elokuva.

Se oli tuhoisin terrori-isku Amerikan maaperällä. Syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa kuoli kaikkiaan 2996 ihmistä, joista suurin osa New Yorkissa. Iskuissa kuolleet olivat 77 eri maan kansalaisia. WTC-kaksoistorneissa 2606 ihmistä, neljässä kaapatussa matkustajakoneessa olleet 246 matkustaa ja miehistönjäsentä ja 125 ihmistä Pentagonissa. Terrori-iskun nuorin uhri oli 2-vuotias tyttö, joka matkusti vanhempiensa kanssa yhdessä iskukoneista. Terrori-iskuissa eri tavoin loukkaantuneita oli yli 25000. WTC:n savuavia raunioita sammutettiin sata päivää iskujen jälkeen. Satoja poliiseja ja pelastajia kuoli terrori-iskuissa sekä pelastus- ja sammutustehtävissä.

Vuosi 2001 oli printtimedian ja television kulta-aikaa. Terrori-iskuihin ja niiden uutisointiin liittyy vahvasti myös ns. “vastuullinen media”, joka rahasti kauhistuttavilla kuvilla ja terrori-iskuissa menehtyneiden kärsimyksellä. Heti terrori-iskujen jälkeen vasemmistolainen valtamedia levitti printissä ja telkkarissa järkyttäviä kuvia WTC-torneista alas hyppäävistä ihmisistä. Pahimpia sikailijoita oli jo silloin The New York Times, jonka liberaaliin arvomaailmaan sopi silloin oikein hyvin järkyttävillä kuvilla mässäily ja törkyuutisten levittäminen. Tästä esimerkkinä on ”The falling man”, josta The New York Times julkaisi 12.9 eli jo heti terrori-iskujen jälkeisenä päivänä kuvan sivulla 7. The New York Times alitti ”The falling man” uutisoinnilla hyvän maun rajat ja hyvän journalismin säännöt. The New York Times teki ”The falling man” uutisoinnilla WTC-tornista alas hyppäävästä miehestä viihdeuutisen. Lehdessä pohdittiin kuolemaan hyppäävän miehen henkilöllisyyttä ja taustoja. Se jos mikään on mautonta ja sairasta journalismia. Myös muut liberaalit mediat seurasivat The New York Timesin esimerkkiä ja julkaisivat järkyttäviä kuvia WTC-tornista alas hyppäävistä ihmisistä. Vastenmielistä rahastamista ihmisten kärsimyksellä ja kuolemalla. Ja nyt nämä samat mediat pitävät itseään ”vastuullisena mediana”, tärkeimpänä tehtävänä nälviä ja mollata Donald Trumpia.

Terrori-isku aiheutti paniikkia myös pörsseihin ympäri maailman. Pörssikauppa keskeytettiin moneksi päiväksi New Yorkin pörsseissä (NYSE ja Nasdaq) sen jälkeen kun toinen kaapattu lentokone iskeytyi WTC etelätorniin. New Yorkin pörssi ja pankit suljettiin sekä henkilökunta evakuoitiin uusien terrori-iskujen pelossa. Pörssikurssit putosivat jyrkästi terrori-iskujen jälkeen New Yorkissa ja muualla maailmalla. Monet vakuutusyhtiöt joutuivat maksuvaikeuksiin. Taloudelliset vahingot laskettiin kymmenissä miljardeissa dollareissa. Terrori-iskuissa eniten kärsi Warren Buffetin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, kärsien noin 2 miljardin dollarin tappiot.

Lentokoneilla tehtyjen terrori-iskujen takana oli islamistinen äärijärjestö al-Qaida. Tehtävään valitut terroristit toimivat pienissä ryhmissä ja jokaisessa ryhmässä oli lentokoulutuksen saanut henkilö. USA:n tiedustelupalelun mukaan terroristijärjestö al-Qaida suunnitteli iskut Osama Bin Ladenin johdolla Afganistanista käsin, maata hallinneen ääriliike Talibanin suojeluksessa. Pian terrori-iskujen jälkeen USA aloitti sotatoimet Afganistanissa. Nyt 20 vuotta myöhemmin viimeisetkin amerikkalaissotilaat poistuivat viime kuun lopussa Joe Bidenin nololla päätöksellä, jättäen Afganistanin sekasorron, kaaoksen ja Talebanin hallintaan. Eri maiden tiedustelupalveluiden mukaan ääri-islamistinen terrorismi ei kadonnut Afganistanista 20 vuoden aikana minnekään, vaan on nyt vahvempana kuin koskaan.

20 vuotta terrori-iskujen jälkeen muistotilaisuudessa WTC-iskujen omaiset luettelivat iskussa kuolleiden uhrien nimiä. Muistotilaisuudessa oli edustettuna USA:n nykyinen ja entinen poliittinen eliitti. Tilaisuuteen ei ollut kutsuttu Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia. Hän vieraili WTC-iskujen muistopäivänä New Yorkin palo- ja poliisiasemilla kunnioittamassa heidän toimintaansa WTC-iskujen yhteydessä. Trumpin yllätysvierailu sai lämpimän vastaanoton. Biden sai omilla vierailuilla lähinnä buuauksia.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s