Kamuxin tulos ja vihervasemmiston verojen korotukset

Suomen kesä oli tavanomaista kuumempi, kiitos ilmanstonmuutoksen. Yhtä kuumana kävi myös Kamuxin autokaupan ovipumput ympäri Suomea. Vaikka Kamuxin myynti oli hellelukemissa, ei se näkynyt tuloksessa, vaan jäi kädenlämpöiseksi tuhnuksi. Kamuxin tulos tippui kuin vihreiden (de röda) gallup kannatus. Myös Kamuxin osake laski kuin lehmän häntä, koska sijoittajille autokauppiaan tulos oli pettymys. Kamuxin osake on ollut tähän asti sijoittajille tuottoisa menestystarina, joka on nyt tullut eräänlaisen tiensä päähän. Kun Kamux listautui vuonna 2017, sen merkintähinta oli 7,2 euroa. Kamuxin osake on noteerattu alimmillaan 4,50 eurossa kesällä 2019, kun eräs Kamuxin suurimmista omistajista luopui omistuksistaan. Korkeimmillaan Kamuxin osake kävi elokuussa 2021 ennen tulosjulkaisua, noin 18 eurossa. Nyt Kamuxin osake on tullut Q2 osavuosikatsauksen jälkeen 18 euron huipuista alas reiluun 13 euroon, eli pudotusta on tullut noin 23 prosenttiyksikköä. Ainakaan toistaiseksi Kamuxin kurssipudotukselle ei näy loppua ja voi olla, että jossain vaiheessa Pörssitalon vahtimestari joutuu käymään taskulampulla etsimässä Kamuxin kurssipohjaa Pörssitalon kellarista.

Mutta ennen kellarihumppaa, käydään vielä nopeasti Kamuxin tulos läpi. Kamuxin liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 52 prosenttia, nousten näin ollen 229 miljoonaan euroon. Liikevaihto ylitti analyytikoiden 204 miljoonan euron ennusteet kirkkaasti. Tätä selittää käytettyjen autojen keskihintojen nousu. Kamux raportoi, että sen liikevaihto yhtä myytyä autoa kohti oli 13 650 euroa, kun se vuosi sitten oli 11 221 euroa. Tietyistä automalleista on ollut käytettyjen autojen markkinalla pulaa ja Kamux on joutunut myymään ”ei-oota”. Tämä on nostanut tiettyjen haluttujen automallien hintoja ja myös muiden autojen hinnat ovat tulleet perässä ylöspäin, joskin maltillisemmin. Myös käytettyjen autojen kokonaismyyntimäärät ovat olleet viimevuotta korkeammat.

Koko autokaupan ala on selvinnyt korona-ahdingosta muita aloja paremmin. Esimerkiksi uusien autojen ensirekisteröinnit ovat kasvaneet tänä vuonna noin 15 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kaksinumeroinen kasvu autokaupassa on harvinaista herkkua täällä Suomessa, jossa autoilijat ovat vihervasemmistolaisen vihan kohteena. Moni rohkea ihminen on uskaltanut investoida autoon ja vapaaseen liikkumiseen. Tilastojen valossa ne rohkeat ovat ostaneet entistä kalliimman auton. Uusien autojen hintaa on nostanut myös maailmanlaajuinen komponenttipula ja sähköautojen kysyntä.

Vaikka Suomen automarkkinalla kokonaisuudessa meni lujaa, se ei näkynyt kuitenkaan Kamuxin viivan alla. Kamuxin oikaistu liikevoitto pysyi vuoden 2020 tasolla ja oli hieman alle 7 miljoonaa euroa. Autokaupan kannattavuudesta kertovan bruttokatteen osuus liikevaihdosta oli nyt 9,0 prosenttia, kun katetta vielä vuosi sitten tuli 13,7 prosenttiyksikköä. Yksi selitys Kamuxin heikolle katteelle on 3,7 miljoonan euron kuluerä Saksassa, jossa Kamux on oikeudessa paikallisen kumppanin kanssa. Oikeustaistelusta odotetaan pitkää ja kallista. Toinen selitys on kiristynyt hintakilpailu sekä Kamuxin uusi ja mahtava tietojärjestelmä (Kamux Management System), jonka käyttöönotossa on yllätys yllätys ollut ongelmia. Mä en tiedä yhtäkään suomalaista pörssiyhtiötä, jossa uuden tietojärjestelmän käyttöönotto olisi onnistunut ilman ongelmia. Kolmas selitys Kamuxin heikolle katteelle on se, että Kamuxille tuli liikevaihtoa entistä enemmän Ruotsista ja Saksasta, joissa kasvutarinaa vasta rakennetaan ja liikevaihtoa ajetaan ylös. Näissä maissa yhtiön kannattavuus on ollut Suomea heikompaa.

Kamuxin ongelmista huolimatta yhtiö piti ennusteen ennallaan. Vuonna 2021 Kamux odottaa liikevaihdon olevan 800―850 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton kasvavan edellisvuodesta. Jos mennään pari vuotta taaksepäin, silloin Kamux odotti 1 miljardin euron liikevaihtoa vuodelle 2021. Nyt näistä hulluista odotuksista on luovuttu, osasyynä korona epidemia ja siitä johtunut talouden sakkaaminen.

Lisäksi haasteita Kamuxin rattaisiin tuo autokannan sähköistyminen. Varaston pitää kiertää entistä nopeammin, jotta vaihdossa tulleet saastuttavat dieselit eivät jäisi nurkkiin pyörimään ja keräämään pölyä. Kamuxin uusi ja mahtava tietojärjestelmä ilmeisesti auttaa tässä tehtävässä, eli jatkossa vaihtoautojen varasto kiertää nopeammin. Myöskään uhkarohkeutta ja riskinottoa ei Kamuxilta puutu, sillä he avasivat monikulttuuriseen Göteborgiin suurmyymälän. Toivottavasti Kamuxilla on hyvät palovakuutukset, sillä autoja Göteborgissa palaa kuin sieniä sateella. Vuonna 2018 paloi yli 100 autoa ja sen jälkeen lukuja ei ole enää julkaistu jostain syystä. Erään teorian mukaan ilmastonmuutos on aiheuttanut Göteborgissa ja Tukholman lähiöissä autopaloja.

Sitten on vielä viimeinen ongelma, eli autoilijoita vihaava vihervasemmisto.  Tieteen rahoitusta leikkaava vasemmisto ja vihreät ovat kaavailemassa lisää veroja autoilijoille, jotta globaali ilmaston lämpeneminen pysähtyisi. Kun “ysivitosen” pumppuhinta on Suomessa 2 euroa, alkaa aika moni työssäkäyvä suomalainen miettiä kannattaako enää käydä töissä, kun saman rahan saa myös Kelasta. Polttoainevero on tasavero, josta kärsii eniten pieni- ja keskituloiset, joilla ei ole varaa asua Kelan rahoilla keskustassa hyvien liikenneyhteyksien varrella. Polttoaineveroa nostamalla vihervasemmisto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.

Advertisement

2 thoughts on “Kamuxin tulos ja vihervasemmiston verojen korotukset

  1. Ilmastonmuutos ei ole globaali ilmiö, vaan se on hyvinkin paikallinen ilmiö, kun se aiheuttaa Ruotsissa paljon autopaloja tietyillä asuinalueilla, erityisesti yöllä.

    Like

  2. Mielenkiintoista nähdä miten Kamux pärjää Ruotsissa ja etenkin Ruotsin maahanmuuttajataustaisissa kaupungeissa. Esim. joutuuko Kamuxi maksamaan “paikallisille” jotain palovakuutusta vai sujuuko bisnes ilman ongelmitta. Potentiaalia Ruotsissa on paljon, vaikka sieltä välillä uutisoidaankin hieman negatiivisia asioita.

    90-luvulla Venäjä oli sellainen paikka jossa ulkona liikkuessa piti olla luotiliivit puettuna kun koskaan ei voinut tietää mistä alkaa tulemaan lyijyä. Nyt se villi länsi on 2021 Ruotsissa. Järjestöntä ammuskelua ja katuväkivaltaa kansankodissa. Härre Gud.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s