Joe Bidenin huonon ulkopolitiikan seuraukset

Amerikan presidentti Joe Bidenin huonoilla päätöksillä on usein surulliset seuraukset. Tähänastisista Bidenin mokailuista suurin on parhaillaan tapahtumassa, kun USA:n armeija on vetäytynyt Afganistanista. Islamilainen ääriliike Taliban alkoi samantien vallata maata takaisin sen jälkeen, kun USA alkoi kotiuttamaan ensimmäisiä joukkojaan pois Afganistanista keväällä 2021. Talibanin ei tarvinnut kuin odottaa USA:n vetäytymispäätöstä ja alkaa sen jälkeen valtaamaan alueita takaisin. Tällä hetkellä USA:n tiedustelupalvelun mukaan Afganistanin pääkaupunki Kabul voi olla piiritetty muutaman viikon kuluttua ja Taliban saattaa vallata pääkaupungin jopa 30 päivän kuluessa, kirjoittaa uutistoimisto Reuters. Tällä hetkellä ääriliike Taliban on nyt hallussaan noin kaksi kolmannesta koko Afganistanin pinta-alasta.

Ääri-islamistinen Taliban on hallinnut suurinta osaa Afganistanista vuodesta 1996 vuoteen 2001, jolloin Yhdysvaltojen ilmapommitukset ja Pohjoinen liitto syrjäyttivät sen vallasta vuoden 2001 syyskuun WTC terrori-iskujen jälkeen. Talibanin valtakaudella Afganistanista tuli ainoa maa, jossa oli käytössä puhtaasti islamilainen laki, sharia. Elokuvat, televisio, internet, tietokoneet, älypuhelimet, musiikki ja tanssi kiellettiin sharia lain nojalla. Talibanin valtakaudella naisten asema maassa oli erittäin huono. Naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen väkivalta oli sallittua.

Bidenin päätös USA:n joukkojen vetäytymisestä on luonut humanitaarisen katastrofin Afganistaniin. Jo ennestään epävakaaseen ja hauraaseen maahan on nyt tullut lisää epävakautta ja väkivaltaa. Maan sisäinen pakolaisuus on räjähtänyt käsiin, kun miljoonat siviilit pakenevat Talibanin väkivaltaa pääkaupunki Kabuliin. Ne pakenevat jotka pystyvät. Naisten asema on erittäin heikko Talibanin takaisin valtaamilla alueilla. Esimerkiksi naiset ja tytöt joutuvat Taliban taistelijoiden seksuaalisen väkivallan kohteeksi uutisoi Bloomberg. Amerikan presidentti Joe Biden ei ole moksiskaan Afganistanin naisiin kohdistuvasta naisvihasta ja seksuaalisesta väkivallasta, eikä Biden aijo pyörtää päätöstä amerikkalaisten joukkojen vetämisestä Afganistanista. Joe Biden on sanonut lehdistötilausuudessa, että ”Afganistanin johtajien täytyy vaan lyöttäytyä yhteen ja taistella ilman USA:n apua oman kansakuntansa puolesta”. Eli sellainen oli Bidenin tsemppiviesti terroristeja ja raiskaajia pakeneville siviileille ja naisille Afganistaniin.

Ennen presidenttivaaleja Joe Biden oli kovasti naisten oikeuksien puolustaja, mutta nyt hän on näyttänyt ne puheet valheeksi. Se oli eräänlainen “vappusatanen”, eli populistinen valhe. Biden voisi olla sanojensa mittainen mies ja kumota päätöksen USA:n joukkojen vetämisestä ja taistella naisten oikeuksien puolesta Afganistanissa. Mutta ei, Biden on valinnut raukkamaisen tien. Joe Bidenin raukkamainen päätös joukkojen vetämisestä kertoo omiaan Bidenin heikosta tilannetajusta ja heikosta johtajuudesta. Vai eikö Biden seuraa uutisia ja tiedä mitä tällä hetkellä Afganistanissa tapahtuu? Vastuullinen media on hiljaa, ei kritiikkiä presidenttiä kohtaan esitetä. Feministit ovat hiljaa, vaikka nyt jos koskaan pitäisi taistella naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta Afganistanissa. Mutta ei ole näköjään halukkuutta liata käsiä.

Vastuullinen journalismi muisti aina mollata Trumpia siitä, että hän olisi ollut huono liittolainen Nato-kumppaneille. Sama paskamedia levitti valheita ja pelkoa siitä, että USA olisi jättämässä liittolaiset yksin Euroopassa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Trump ei vetänyt USA:n joukkoja pois miltään kriisialueelta eikä irtisanonut yhtäkään sopimusta. Trump kannusti vain liittolaisia suoristamaan rivit ja ottamaan enemmän vastuuta omasta maanpuolustuksesta, etenkin Euroopassa. Nyt Bidenin presidenttikaudella ei näy yhdessäkään vastuullisessa mediassa kritiikkiä Bideniä kohtaan kun USA on pettänyt liittolaisensa Afganistanissa ja jättänyt Afganistanin oman onnensa nojaan taistelemaan ääri-islamistista Talebania vastaan. Missä on nyt kansainvälinen vastuullinen media kritiikki istuvaa presidenttiä kohtaan, kun Talebanit tekevät sotarikoksia, teloittavat siviilejä ja raiskaavat naisia Afganistanissa!

Mikä on Joe Bidenin käsitys ihmisarvosta? Sitä me joudumme nyt miettimään ja punnitsemaan samalla kun Biden antaa sotarikosten, terrorismin ja naisvihan jatkua Afganistanissa. Yhdellä päätöksellä Joe Biden voisi lopettaa katastrofin ja kauheudet Afganistanissa. Mutta sitä päätöstä ei tule, koska silloin Biden myöntäisi tehneen virheen. Samalla myös USA:n muut liittolaiset joutuvat miettimään liittolaissuhdetta USA:han uudelleen, kun Joe Biden on näyttänyt heikon johtajuuden merkkejä. Afganistanin siviilit maksavat kovan hinnan omalla hengellä Bidenin huonosta johtajuudesta. Vai tuliko Joe Bidenille yllätyksenä se, että kun USA:n armeija vetäytyy Afganistanista, täyttää ääri-islamistinen Taliban valtatyhjiön?

Myös muut liittolaiset ovat vetäneet kansainväliset joukot pois Afganistanista. Suomi veti viimeiset joukkonsa pois Afganistanista kesäkuun alussa 2021 ja keskittää nyt kaikki voimavarat pakolaisten vastaanottamiseen Afganistanista.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s