Olympialaiset likaisen politiikan välineenä

Kiinan Hou Zhihui voitti viime lauantaina Tokion olympialaisten painonnostossa naisten 49 kilon sarjan uudella olympiaennätyksellä 210 kiloa (tempaus ja työntö yhteistulos). Onnittelut täältä akateemisen työttömän yksiöstä. Hieno suoritus kertakaikkiaan. Itse nostan korkeintaan vain oman perseen pulpetista tai kaljatölkin jääkaapista. Kenellä on liitua, se piirtäköön.

Kiinalaisnaisen hieno olympiavoitto sai kuitenkin rumia piirteitä kansainvälisestä uutisoinnista. Yksi maailman suurimpiin uutistoimistoihin kuuluva kanadalainen pörssilistattu uutistoimisto Reuters (tikkeri: TRI) uutisoi kiinalaisen Houn menestyksestä sosiaalisessa mediassa. Sinänsä Reutersin uutisessa oli faktat ok, mutta kuvavalinta ei kuitenkaan miellyttänyt kiinalaisia. Kiinan Sri Lankan suurlähetystöstä laitettiin heti tulenkatkuinen tviitti ”häpeällisestä” kuvasta, ja myös muut kiinalaiset mediat ovat ottaneet jyrkästi kantaa Reutersin rimanalitukseen ja tuominneet länsimaisen vastuullisen median epäreilun toiminnan kiinalaisia kohtaan.

– Kaikista kilpailun kuvista Reuters valitsi tämän. Se vain todistaa, kuinka rumaa heidän toimintansa on. Kutsutte itseänne puolueettomaksi mediaorganisaatioksi, mutta panette ideologian ja politiikan urheilun edelle. Häpeämätöntä, (Kiinan Sri Lankan lähetystön twiitti).

Reuters on yksi niistä uutistoimistoista, joka on jatkuvasti pride-rummuttanut ja hieronut LGBT-seksuaalisuutta muiden naamaan. Reutersin “uutisoinnissa” on vaadittu milloin suvaitsevaisuutta ja milloin moninaisuuden hyväksymistä BLM-hengessä. Nyt kuitenkin tässä tapauksessa “erilaiselta” näyttävä kiinalainen nainen on Reutersin ja muiden kansainvälisten paskamedioiden toimesta nostettu tikunnokkaan. Olympiavoittaja Housta ovat esimerkiksi vaihtoehtomediat ja vaihtoehtouutiset löytäneet hienoja kuvia, mutta Reuters päätti ottaa uutiseen mahdollisimman ruman kuvan, jossa Houn kasvot ovat vääristyneet ponnistuksen voimasta. Tämä oli hyvin tietoinen valinta Reutersilta. Se on Reutersin ja muiden länsimaisten medioiden “linja”.

Kiinalaisen uutislehden Global Timesin uutisoinnissa tuomitaan jyrkästi länsimaisen median maalittamiset kiinalaisia kohtaan Tokion olympialaisissa. Global Timesin uutisoinnissa mainitaan länsimaiset maalittavat mediat, johon kuuluvat mm. Reuters, CNN, NBC ja New York Times. Global Times on nostanut esille myös muita länsimaisen median Kiinaan kohdistuvia valeuutisointeja. Eräs niistä oli olympialaiset Yhdysvalloissa televisioivan NBC:n avajaislähetyksessä käyttämä Kiinan kartta, josta oli sensuroitu pois Taiwania sekä Etelä-Kiinan meren saaret.

Uutisten kuvavalinnoilla tehtävä propaganda on hyvin yleistä nykyään. Tästä hyvä esimerkki on Trumpista tehdyt uutisoinnit, valeuutisoinnit ja niihin liitetyt kuvat. Uutiskuviin ei koskaan valittu niitä edustavimpia kuvia Trumpista, jossa esim. Trump hymyilisi, vaan kuvapankista valittiin hyvinkin erikoisia ja sellaisia “rumia kuvia”, jotka sopivat vasemmistolaisen uutismedian agendaan. Kuten todettua, Trumpia vastaan kansainvälinen paskamedia käytti samoja ala-arvoisia temppuja kuin nyt kiinalaista olympiavoittaja Houta vastaan. Sen sijaan Kiina on länsimaiselle vastuulliselle medialle kovempi vastus kuin Trump, jota pystyi mollaamaan ja maalittamaan valeuutisilla. Kiina on hyvin tarkka sen kansalaisia koskevista uutisoinnista, puhumattakaan uutisoinnista, joka koskee maan geopoliittista asemaa ja sisäpolitiikkaa.

Uutisoinnin kuvavalinnoilla voidaan tietoisesti muokata lukijoiden mielikuvia uutisoitavasta asiasta. Lukijan mielestä neutraaliksi kuviteltu asia voidaan tarkoituksenhakuisella negatiivisella kuvalla manipuloida vastaanottajan mielessä negatiiviseksi asiaksi. Lukijalta vaaditaan todellakin medialukutaitoa enemmän kuin koskaan.

Bidenin kaudella USA ja Kiina suhteet ovat menneet paljon huonompaan suuntaan. Trumpin presidenttikaudella vastuullinen media uutisoi jatkuvasti negatiivisesti USA ja Kiina suhteista, vaikka maiden diplomaattiset suhteet olivat hyvät. Vaikka tulleja korotettiin puolin ja toisin, säilyi silti maiden välillä koko ajan hyvä keskusteluyhteys. Trump hoiti asian hyvin, vaikka vastuullinen valemedia uutisoi valheellisesti kaiken olevan huonosti ja maailmanlopun alkavan huomenna. Nyt Bidenin kaudella USA ja Kiina diplomaattiset suhteet ovat huonommat kuin koskaan, mutta silti media (CNN, CBN, New York Times) rummuttavat Bidenin olemattomista saavutuksista, tai eivät uutisoi ollenkaan, koska mitään hyvää ei ole sillä rintamalla uutisoitavaa. Näin ihmisten mielikuvia taas manipuloidaan vastuullisen journalismin toimesta. Bidenistä tehdään mediassa suuri ja mahtava johtaja, ellei jopa itse aurinkokuningas, vaikka todellisuus on aivan jotain muuta. Tästä hyvänä esimerkkinä on Bidenin yksi viimeisimmistä möläytyksistä, jossa hän julkisesti nimitti Venäjän presidentti Vladimir Putinia tappajaksi. Kenet Putin oli tappanut, jäi ainakin minulle ja miljoonille muille ihmisille epäselväksi Bidenin möläytyksestä. Toinen esimerkki on Bidenin esikunta, joka on kyseenalaistanut Kiinan ihmisoikeustilanteen. On jotenkin sairasta ajatella, että Biden ja Yhdysvaltojen demaripoliitikot ovat kritisoimassa Kiinan ihmisoikeustilannetta, kun ottaen huomioon että Yhdysvaltojen oma ihmisoikeustilanne on maailman huonoimmasta päästä. Se olisi sama kuin Kreikka alkaisi nyt neuvomaan Suomea miten sitä julkista taloutta pitäisi alkaa hoitamaan. USA:n rasismi ja ihmisoikeustilanne on huonontunut, eikä Biden ole tehnyt asian parantamiseksi mitään. Edelleen poliisiväkivalta kohdistuu afroamerikkalaisiin vähemmistöihin USA:ssa ja ulkomaalaistaustaisten on vaikea saada taxia New Yorkissa. Vielä pitää Joe Bidenin polvistua aika paljon, ennen kuin ihmisoikeustilanne USA:ssa paranee sen verran, että USA:lla olisi varaa alkaa neuvomaan tai kritisoida muita maita ihmisoikeustilanteesta.

Kun paska osuu seinään, on paikalla myös paskakärpäsiä pätemässä sosiaalisessa mediassa. Heti Reutersin uutisen jälkeen kaiken maailman “asiantuntijat” eli ns. päivystävät dosentit yms turhakkeet ovat myös kommentoineet tätä tapausta Twitterissa lähinnä piilovittuilemalla kiinalle/kiinalaisille ja puolustamassa Reutersin kuvavalintaa. Se, että puolustaa rasistista ja eriarvoistavaa uutisointia, kirjoittaa omia mielipiteitä uutisina ja mollaa Kiinaa sekä kiinalaisia, ei tee ihmisestä vielä Kiina-asiantuntijaa, vaikka sellainen lukeekin Twitterin bio:ssa!

Tästä päivästä lähtien minä olen USA-asiantuntija. Eli yritän olla mahdollisimman fiksun oloinen ja piilovittuilla Bidenistä. Päivitän näitä vittuiluja sitten sosiaaliseen mediaan. Omaan bioon pitää tietenkin laittaa titteliksi että ASIANTUNTIJA. Kokemuksella ei ole väliä, poliittisella suuntauksella sen sijaan on. Mitä enemmän äärimmäisenä vasemmalla, sitä enemmän tulee Twitter tykkäyksiä ja uudelleen jakoja.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s