Nordea nostaa osakekauppojen kuluja

Voi Nordea sentään. Minulla oli joskus nuorempana tili Nordeassa. Muistan kuinka Etu-Töölöön kukkahattu-tädit katselivat minua nenänvartta pitkin kun kävelin pieruverkkarit jalassa Nordean “pääkonttorissa” tuomassa tuulikaappiin hiekkaa ja tallettamassa käteiskassaan pienet setelit. Ihania muistoja ja vihaisia katseita. Nyt nämä kukkahattu tädit ovat poissa ja tilalle on tullut enemmän monikulttuurisempaa säpinää.

Olen myös holdannut joskus kyseistä Nallen-pankkia huonolla menestyksellä. Se siitä kultaisista muistoista. Nyt tietooni on kantautunut, että Nordean arvo-osuus- ja osakesäästötilien säilytysmaksut nousevat nykyisestä 1,95 eurosta -> 2,45 euroon kuukaudessa lokakuun alusta alkaen. Samalla alle 800 euron osakekaupoista poistuu 1% enimmäispalkkiokatto USA ja Kanada pörsseihin (pohjoismaiden ulkopuolisiin pörsseihin). Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun aikaisemmin Nordean kautta tehdyssä 100 euron pörssikaupassa USA:han kaupankäyntikulut jäivät 1%:iin, niin nyt tulevan muutoksen myötä kaupankäyntikulut nousevat 8%:iin. Nordean minimipalkkio on 8 euroa. Kyseessä on siis tosi kova hintojen korotus nykyisestä. Moniko jää salkkunsa kanssa Nordeaan? Kovinkaan moni tuskin jatkaa treidaamista Nordeassa ainakaan yhtä ahkerasti 8% kaupankäyntikuluilla. Mitä todennäköisemmin ovi tulee käymään ahkerasti ja sijoittajat tulevat etsimään salkuilleen uutta kotia. Nordean hinnankorotus on myrkkyä etenkin USA ja Kanadan pörsseihin sijoittaville. Suomen Pankin tilastojen mukaan suomalaisten 10 eniten omistetusta ulkomaalaisyhtiöstä 5 olivat yhdysvaltalaisia.

Muistan hyvin vielä ne ajat, kun Nordea otti 1% enimmäispalkkion käyttöön vuonna 2016 ja yritti tosissaan kilpailla Nordnetin ja muiden kansainvälisten halpavälittäjien kanssa suomalaisista piensijoittajista. Minusta Nordea myös siinä onnistui, kun piensijoittajat tykkäsivät pienistä kuluista ja keskustelupalstoilla tuli positiivista Nordealle vasemmalta ja oikealta. 1% oli jopa käsite yhdessä vaiheessa, josta jokainen tiesi, että puhuttiin Nordeasta. Nyt on kuitenkin siis Nordean suunta muuttunut ja se sataa ainakin ruotsalaisen Nordnetin laariin, joka on pohjoismaiden suurin osakevälittäjä. Nordnet on myös listattuna pörssiin ja yhtiön löytää tikkerillä SAVE.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s