Nomura ja Credit Suisse poltti näpit hedge fundin kanssa.

Viime viikon perjantaina USA pörssissä tapahtui kummia, kun suuria määriä (kiinalaisen) hakukoneyhtiö Baidun ja mediayhtiö ViacomCBS:n sekä Discoveryn osakkeita meni blokkikaupalla myyntiin. Kummankin mediayhtiön laski perjantaina 30 prosenttia. Tänään tiistaina kummankin ViacomCBS:n ja Discoveryn kurssit ovat tulleet huipuista alas yli 50 prosenttia. Hakukoneyhtiö Baidun kurssi on tullut helmikuun huipuista alas lähes 40 prosenttia.

ViacomCBS osakekurssin pudotus

Perjantaina tunnelmat olivat aluksi hämmästyneitä ja hämmennys jatkui pitkälti vielä Twitterissä, jossa arvuuteltiin ja ihmeteltiin edellä mainittujen laatuyhtiöiden jyrkkää kurssipudotusta. Pian myös selvisi syy yhtiöiden jyrkkään kurssipudotukseen. Heti maanantaina jäljet johtivatkin jälleen kerran sylttytehtaalle, kun japanilaispankki Nomura ja sveitsiläispankki Credit Suisse varoittivat sijoittajia miljarditappioista, jotka liittyivät erääseen nimettömään amerikkalaiseen hedge-rahastoasiakkaaseen. ViacomCBS:n ja Discoveryn sekä useiden kiinalaisten teknologiayhtiöiden kurssipudotuksen syyksi varmistui lopulta monimiljardööri Bill Hwangin, ja hänen varallisuutta hoitava Archegos Capital Management yhtiö, jonka omistuksessa olevia osakkeita laitettiin pakkomyyntiin. Bill Hwangin yhtiöllä oli useiden miljardien dollarien lainat osakkeita vastaan, eli kyseessä oli hyvin vivutettu osakepääoma. Finanssitalot Credit Suisse ja Nomura olivat lainanneet Archegos Capital Management yhtiölle “merkittävän määrän” käteistä ja osakkeita, jotka nyt jouduttiin marginaalivaatimusten takia pakkomyymään. Eri uutistoimistolähteiden mukaan vakuusvajeen takia pakkomyynteihin on jouduttu laittamaan noin 20 miljardin dollarin arvosta osakkeita. Sveitsiläispankki Credit Suissen mukaan on tässä vaiheessa vielä liian aikaista arvioida tappion tarkkaa määrää. Pankki kuitenkin kertoo, että se tulee vaikuttaman selvästi tammi-maaliskuun tulokseen. Mainittakoon vielä tässä vaiheessa, että sveitsiläispankki Credit Suissella on ollut samanlaisia haasteita Greensill-nimisen finanssitoimijan kanssa. Monet markkina-analyytikot epäilevät, että nimenomaan Credit Suisse on se markkinoiden heikoin pankki, jolla saattaa olla vielä monta luurankoa kaapissa, joista saattaa seurata vielä samanlaisia osakkeiden pakkomyyntejä.

Bloombergiltä vielä villi veikkaus ja arvaus siitä, kuinka laajalti Archegos kakka on levinnyt tuulettimesta USA:n finanssisektoriin. Kuvassa ei ole siis ole Nomura eikä Credit Suisse, jotka ottivat eniten damagea Archegos Capitalin vivuseikkailuista.

Archegosin sekoilun vaikutukset USA finanssitaloihin

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s