Nightingalen pörssilistautuminen

Verianalyysin ympärille rakentuva teknologiayhtiö Nightingale Healthin pörssitaival alkoi perjantaina 19.3.2021 erittäin synkästi Helsingin pörssin First North -markkinapaikalla. Pahimmillaan osake kävi jopa 28 prosentin syöksyssä avauspäivän aikana. Osakkeen hinta päätyi lopulta 5,15 euroon eli 23,7 prosenttia alemmaksi kuin 6,75 euron merkintähinta listautumisannissa. Alimmillaan osake kävi pörssipäivän aikana 4,85 eurossa. Nightingale osakkeen romahtamista ei onnistunut pysäyttämään edes listautumisannin järjestäjä Swedbank, joka tuki kurssia laittamalla haavin alle ja tekemällä vakauttamisostoja pörssipäivän aikana. Kun perantaina pörssi sulkeutui, oli Nightingalen osaketta vaihdettu 3,1 miljoonaa kappaletta. Niistä reilusti yli 2 miljoonaa kappaletta oli ostanut listautumisannin järjestäjä Swedbank.

Nightingale Health listautui Helsingin pörssin First North -listalle

Nightingale ilmoitti torstaina, että “sen listautumisanti ylimerkittiin ja että anti herätti vahvaa kiinnostusta kansanvälisissä ja pohjoismaisissa sijoittajissa”. Näin ollen toiveet olivat hyvinkin korkealla kaikilla antiin osallistuneilla. Yhtiö teki myös historiaa, sillä Terveysteknologiayhtiö Nightingale Healthin First North -markkinapaikalla tehty 110 miljoonaan euron listautumisanti on tällä hetkellä suurin. Annissa yhtiön arvoksi tuli 425 miljoonaan euroa. Lunta tuli sen sijaan tupaan jo heti perjantaina, kun Inderes ilmoitti aamukatsauksessaan, että listautumisannin järjestäjä (Swedbank) on asettanut analyytikoille kuukauden mittaisen hiljaisen jakson. Tämä tarkoittaa sitä, että sen aikana analyytikot eivät voi asettaa Nightingalen osakkeelle suositusta eikä tavoitehintaa. Tämä ei ole yleensä hyvä merkki. Swedbank olisi voinut ilmoittaa tästä pykälästä myös aiemmin, mutta silloinhan anti ei olisi tullut ylimerkityksi – eihän?

Nightingalen pörssikurssi oli synkkää katsottavaa

Pikavoittojen toivossa Nightingalen osakeantiin osallistuneet tuulupukusijoittajat saivat tästä keissistä hyvän opetuksen, kun kurssi ei avauksesta ampaissutkaan heti taivaisiin, vaan jäi kauaksi maalista. Piensijoittajille jäi avauspäivästä käteen mustapekka ja haiseva turska, sekä paha maku suuhun. Viimekertaisesta opetuksesta onkin jo aikaa, enkä muista milloin viimeksi ylimerkitty osakeanti olisi avauspäivänä syöksynyt näin pahasti, ja aiheuttanut näin paljon raivoa piensijoittajissa. Osan kritiikistä saa myös Inderes, joka teki listautumisanalyysin yhtiölle. Pitäisikö Inderesin tarkastella hieman omia arvoja ja katsoa nyt tarkemmin millaisille kioskille se tekee listautumisanalyysejä jatkossa, sillä kun paska osuu tuulettimeen, niin siitä saavat kaikki osansa.

Kieltämättä Nightingalen IPO:sta tulee väkisinkin mieleen villi 2000-luku, kun sellaiset kuumat nimet kuin Saunalahti, TJ Group ja JOT-Automationin aloittivat oman pörssitaipaleensa. Volatiliteetti oli hyvin suurta, keskustelu yhtiöiden ympärillä otti kierroksia ja tuulipuvut ottivat lämpöä. Siinä mielessä historia toistaa itseään, kun listautumisessa on paljon puhetta ja hypetystä, mutta vähän villoja sitten kun on näytön paikka. Aika näyttää sitten miten tän keissin kanssa käy, mutta ainakin seuraavaa IPOa saadaan odottaa Helsingin pörssiin tovin verran ja piensijoittajat tulevat olemaan seuraavan IPO:n kanssa varovaisempia, kunnes tämän tarinan opetus taas unohtuu ja seuraavaan IPO:n mennään all in takki auki.

Akateeminen työtön ei osallistunut Nightingale Healthin osakeantiin, enkä omista kyseistä osaketta. Ostan ehkä jos hinta tästä vielä puolittuu johonkin siihen 2 euron tuntumaan. Sitten voisi kyseisen arpalipukkeen ostaa.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s