Rovio aikoo suoraan Helsingin pörssin päälistalle?

Angry Birds pelistä tuttu pelialan yhtiö Rovio aikoo listautua Helsingin pörssin päälistalle, uutisoi Bloomberg. Nimettöminä pysyttelevät lähteet arvioivat, että yhtiö saatettaisiin arvostaa listautumisessa jopa kahden miljardin dollarin arvoiseksi. Eli hyvin on kalaa mukana hinnassa. Todennäköisesti järki kuitenkin voittaa ja arvo pysyy lähellä todellista kirjanpitoarvoa? Rovion pörssihaaveilut ovat tässä vaiheessa vielä pelkkää spekulaatiota, eikä mitään lopullisia päätöksiä ole vielä tehty. Eli Rovio pyrkii pörssin päälistalle ja tavoitteena on kerätä 30 miljoonaa euroa pörssilistauksella.

Yhtiön olisi kannattanut listautua 2012, kun hypetys yhtiön ympärillä kävi kuumimmillaan. Vuodet ovat vierähtäneet ja kukaan ei enää muista Angy Birds peliä. Monellakaan ei ole enää koko peliä puhelimessa. Mutta muistaako kukaan vielä älyttömiä otsikoita vuodelta 2012 “Roviosta viihdemaailman uusi Disney?”. Minä muistan nämä otsikot hyvin. Silloin myytiin vihaisilla linnuilla t-paitoja, alushousuja, kahvimukeja, karkkia, limsaa, pullaa ja hyvä ties mitä muuta maan ja taivaan väliltä. Silloin Rovion hypetys oli kiihkeimmillään ja peliyhtiö Zynga taisi tarjota jopa $2.25 miljardia dollaria koko yhtiöstä. Ei kelvannut pojille raha silloin, kun oli kiire kaatamaan Disney. Nyt kyllä raha kelpaisi, mutta kukaan ei tarjoa enää 2 miljardia. Ne ajat ovat takanapäin, aivan kuten Rovion menestys. Yhtiön liikevaihtoa katsoessa (tammi-kesäkuu 153 miljoonaa) luvut näyttävät aloittavaksi pörssiyhtiöksi hyvältä, mutta liikevaihto tulee väistämättä putoamaan, kun 153 miljoonan liikevaihdossa näkyy vahvasti Angy Birds elokuvan menestys. Eri lehtitietojen mukaan Rovion tuleva pörssianti hinnoiteltaisiin noin 400 miljoonan euron markkina-arvoon.

angry birds

Hei me tienataan tällä !

Rovio on yhden hitin ihme. Vai kuka pystyy laittamaan top 5 Rovion pelit tiskiin. Eli yhden hitin ihme, kuten sanoin. Rovio on yhtiö, jolla on takana menestyksekäs menneisyys. Tulevaisuus ei kuitenkaan näytä yhtä hohdokkaalta. Disneyn kaataminen jäi ankaksi, vaikka yrityksen puutteesta ei voi moittia. Angry Birds elokuva oli hyvä alku, mutta yksi hitti ei tee vielä kesää. Peliala on äärimmilleen kilpailtu, jossa marginaalit ovat paperinohuet. Ei ole tullut Rovion pakoputkesta seuraavaa listaykköstä ja rahastus vanhalla pelillä alkaa kuivumaan kasaan. Vai ostaako kukaan enää kahvikuppia punaisella lintulogolla? Eli jotakin on siis tehtävä, niin miksei sitten pörssilistaus ja löysät pois bulleroilta. Pörssilistaus tulee kyllä viimeisellä mahdollisella hetkellä omistajien kannalta, että heille jäisi edes joitakin roposia taskunpohjalle upeasta matkasta menestykseen ja takaisin. Ehkä tämäkin IPO on merkki siitä, että kohta ollaan pörssinousun huipulla ja pian matka alas voi alkaa.

Lopuksi täytyy vielä kompata Bloombergin analyytikko Matthew Kantermania, joka on varoittanut hyväuskoisia ihmisiä sijoittamasta rahojaan Rovioon. Kanterman on todennut, että Rovion bisnes on pelkästään yhden brändin, eli Angry Birdsin varassa. Hänen mukaansa yhden hitin kaupallistaneilla peliyhtiöillä on historian saatossa ollut vaikeuksia monipuolistaa tarjontaa, jonka seurauksena tuloksenteko on kärsinyt. Tästä esimerkkinä Zynga.

Itse en usko yhtiöön enkä aijo sijoittaa penniäkään ko. firmaan. Onnea ja menestystä pörssilistaukseen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s