3M osakeanalyysi

Artikkeli on akateemisen työttömän kirjoittama liiketoimintapohdinta ja analyysi 3M yhtiöstä. Artikkeli ei sisällä osto eikä myyntisuosituksia. Artikkeli on kirjoitettu selvinpäin kirjaston koneella ja tarkoitettu viihdekäyttöön. Nautinnollisia lukuhetkiä yhdessä tai yksin toivottaa Akateeminen työtön.

3M Company (aiemmin Minnesota Mining and Manufacturing Company) on vuonna 1902 Minnesotassa perustettu yhtiö, jonka liiketoiminta oli alkuvaiheessa kaivostoiminta ja hiilen louhinta. Yhtiöstä on hämmästyttävällä tavalla kasvanut yli vuosisadan aikana globaali ja monikansallinen monialayritys, eikä hiilen louhinta kuulu enää yhtiön liiketoimintaan. Yhtiö on listattu New Yorkin pörssin päälistalle ja sen tikkeri on MMM. Lisäksi yhtiö kuuluu 30 yhtiöstä koostuvaan DJIA-indeksiin (Dow Jones Industrial Average). 3M valmistaa yli 60 000 erilaista tuotetta, muun muassa kiinnitysaineita, hiomotuotteita, laminaatteja, sähkökomponentteja, näyttöjä, terveydenhuollon tarvikkeita ja lääkkeitä. 3M:llä on maailmanlaajuisesti yli 136 tehdasta ja yhtiön palkkalistoilla on yli 90 000 työntekijää. Yhtiön tuotteita myydään 200 maassa ja tunnetuimpia tuotteita ovat 1980-luvulla lanseeratut keltaiset Post-it-muistilaput ja Scotch-toimistoteipit.

3M-security-glass

3M pisti paikallisille “Talenteille” 3 miljoonan dollarin haasteen.

3M on tällä hetkellä markkina-arvoltaan Yhdysvaltojen 46. suurin pörssinoteerattu yhtiö, jonka markkina-arvo on tämän hetken pörssikurssilla laskettuna 122 miljardia dollaria. 3M on sijalla 93 vuoden 2016 Fortune 500 -listalla ja sijalla 348 Fortune Global 500 -listalla.

3M yhtiö on jakautunut viiteen eri liiketoimintayksikköön, jotka ovat:
– Industrial (33% koko liikevaihdosta)
– Safety and Graphics (19% koko liikevaihdosta)
– Health Care (17% koko liikevaihdosta)
– Electronics and Energy (16% koko liikevaihdosta)
– Consumer (15% koko liikevaihdosta)

Yhtiön liikevaihdosta yli 60% tulle USA:n ulkopuolelta. Yhtiö on myös kamppaillut vahvan dollarin kanssa, ja se on näkynyt yhtiössä laskevana tuloksena. Vuonna 2016 yhtiön liikevaihto oli 30,109 miljardia dollaria, josta pudotusta 0,5%. Vuoden 2017 tuloksesta yhtiö ennustaa hyvää. 3M nosti Q1 tulosjulkaisun vuoden 2017 osakekohtaista tulosennustetta 8,70 – 9,05 dollarin välille. Yhtiö odottaa myös 1-3% orgaanista kasvua ja 4-8% EPS:n kasvua, Yhtiön P/E -luku on tällä hetkellä 24, johtuen osakekurssin pitkästä nousutrendistä ja tuloksen laahaamisesta paikoillaan.

mmm

3M osakekurssi (nousevan trendin kanava)

Kasvava osinkovirta

3M on osinkoaristokraatti, joka edustaa jatkuvan osingonmaksun parasta A-luokkaa. 3M jakoi ensimmäisen osingon vuonna 1916, jolloin se oli silloin suuruudeltaan $0,06 eli 6 centiä osaketta kohden. Yhtiön perustamisesta lähtien 3M on kyennyt kehittämään kannattavaa liiketoimintaa ja jakamaan tuloksestaan osinkoa omistajilleen. 3M on jakanut omistajilleen osinkoa yhtäjaksoisesti 100 vuotta ja kasvattanut omistajille jaettavaa osakekohtaista osinkoa vuodesta 1959 lähtien, eli takana on katkeamaton 58 vuoden putki kasvavaa osinkovirtaa. Hatun noston arvoinen suoritus tältä monialajättiläiseltä. Vain toinen yhdysvaltalainen monialajätti PG on onnistunut kasvattamaan vuotuista osinkoa pidempään kuin 3M. PG:llä tämä katkeamaton vuosittain kasvatettujen osinkojen virta on kasvanut 60 vuoden mittaiseksi. Vuonna 2017 3M jakaa omistajille osinkoa yhteensä $4,70 osaketta kohden. Täten 3M vuotuinen osinkotuotto kesäkuun osakekurssilla $204 on 2,30%. 3M:n jakama osinko ylittää toimialan keskiarvon, joka on 1,68%. 3M maksaa osinkoa kvartaaleittain, eli 4 kertaa vuodessa. Vuoden 2017 Q1 osingonjaossa 3M palautti omistajille yhteensä 1,4 miljardia dollaria osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina. Vuonna 2016 yhtiö käytti yhteensä 6,4 miljardia dollaria osinkojen maksamiseen ja osakkeiden takaisinostoihin.

Luottoluokituslaitos Standard & Poors ylläpitää listaa ns. osinkoaristokraatin kriteerin edellytykset täyttävistä pörssiyhtiöistä. Luokitusjärjestelmän mukaan New Yorkin pörssissä noteerattava pörssiyhtiö ansaitsee osinkoaristokraatin tittelin Yhdysvalloissa, jos yhtiö on kyennyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan vähintään 25 vuotta yhtäjaksoisesti. Täten 3M täyttää Standard & Poors -luottoluokituslaitoksen tiukat osinkoaristokraatin kriteerit.

Mitä mieltä sinä olet 3M yhtiöstä? Oliko hyvä analyysi? Ovatko keltaiset Post-It laput uhka vai mahdollisuus?

Save

Advertisement

2 thoughts on “3M osakeanalyysi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s